Sustainable Development Goals
De Verenigde Naties heeft in 2016 zeventien doelen gesteld om de wereld met z’n allen een betere plek te kunnen maken. Deze Sustainable Development Goals (afgekort de SDG’s), zijn samengesteld op basis van een wereldwijde enquête over verschillende thema’s. De belangrijkste thema’s zijn verdeeld over 17 doelen die zich richten op de ontwikkeling van mens en milieu en moeten in 2030 bereikt zijn.
Estafette vindt het belangrijk om ook aan deze doelen bij te dragen en zet zich daarom voor vijf van de SDG’s in. Dat zijn:
- kwaliteitsonderwijs
- verantwoorde consumptie en productie
- waardig werk en economische groei
- ongelijkheid verminderen
- partnerschap om doelen te bereiken
Zo draagt Estafette bij aan de Sustainable Development Goals:
4. Kwaliteitsonderwijs
Nummer vier van de Sustainable Development Goals is kwaliteitsonderwijs. Wij vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft om vooruit te komen. Iedereen die zich wil ontwikkelen kan bij Estafette een plekje vinden als vrijwilliger, stagiair of partner. Dit zorgt voor een diverse groep mensen die van elkaar kan leren. We werken onder andere samen met het Friesland College om studenten van het beroepsonderwijs een stageplek te bieden en met Stichting Lezen en Schrijven om nieuwe Nederlanders te helpen om de taal te leren.
8. Waardig werk en economische groei
Het achtste doel van de SDG’s is waardig werk en economische groei. Wij vinden het belangrijk dat de mensen die bij Estafette werken het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan de maatschappij en daarbij plezier hebben. Iedereen verdient het om zich nuttig en gewaardeerd te voelen. Onze vrijwilligers kunnen hier de ervaring opdoen die zij nodig hebben om door te kunnen groeien naar een betaalde baan. Zo kunnen we op een duurzame manier ons steentje bijdragen aan een betere economie.
10. Ongelijkheid verminderen
Het tiende doel is het verminderen van de ongelijkheid. Bij Estafette krijgt iedere vrijwilliger dezelfde kansen en dezelfde vergoeding, wat de achtergrond, de leeftijd of het opleidingsniveau van de vrijwilliger ook is. Iedereen mag meedenken en krijgt de ruimte om dingen uit te proberen. Iedereen is even belangrijk in het bereiken van onze doelen.
12. Verantwoorde consumptie en productie
Doel nummer twaalf van de SDG’s is verantwoorde consumptie en productie, waarin op een duurzame manier met onze grondstoffen omgaan centraal staat. Wij zien afval als een prachtige grondstof en zorgen ervoor dat oude producten een nieuwe functie krijgen. Dit doen wij in onze circulaire werkplaatsen, waar we repareren, opknappen en restylen. Zo kunnen we samen de afvalberg kleiner maken en ondertussen een hoop plezier met elkaar hebben.
17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Het laatste duurzaamheidsdoel is partnerschap om samen doelen te bereiken. Samen kun je elkaar versterken en verder komen. Elke dag geven wij kennis, ambachten en inspiratie door in samenwerking met scholen, stichtingen, sociale ondernemingen en overheidsinstellingen.