Waarom het belangrijk is textiel lokaal te doneren
Leestijd: Geplaatst op: 20-05-2021De Kledingafvalberg en greenwashing
“Recyclen klinkt leuk, maar veel kan nog helemaal niet gerecycled worden”.
Het merendeel van de grote bedrijven doet aan greenwashing, blijkt uit de documentaire 'De Kledingafvalberg' van Pointer (je ziet hem hier: https://pointer.kro-ncrv.nl/de-kledingafvalberg). Hierin zie je ook onze oud-stagiaire Mayte Leinenga, die haar stage bij Estafette heeft gedaan. #trots!
Verminder CO2 uitstoot en greenwashing: doneer lokaal
De kledingindustrie stoot jaarlijks meer CO2 en andere broeikasgassen uit dan de scheepvaart en de luchtvaart bij elkaar. Kleding doneren aan Estafette verkleint die CO2 flink. Wij zorgen ervoor dat er geen onnodige vervoersbewegingen zijn: we sorteren lokaal (op de textielafdelingen in onze winkels) en we verkopen ook lokaal door: in onze winkels in Friesland. Is er toch textiel over dat niet geschikt is voor verkoop of hergebruik? Dan controleert Omrin - in 2019 betiteld tot 'meest duurzame bedrijf van Nederland'- kritisch wat er gebeurt met textiel.
We gooien zo weinig mogelijk weg
Kledingstukken die je doneert aan Estafette komen altijd goed terecht: in de kledingkast van iemand anders die er weer jaren blij mee is of als grondstof voor circulaire of maatschappelijke projecten en initiatieven (bijvoorbeeld in het geval van inzameling van moeilijk verkoopbare en recyclebare slaapzakken voor Sheltersuit). Om de afvalberg te verminderen proberen we zoveel mogelijk textiel een andere bestemming te geven. Dat doen we zelf, bijvoorbeeld in het upcycle textielatelier, waar gewerkt wordt met oud textiel of als aankleding in onze winkels*. Of in een duurzame samenwerking met andere lokale maatschappelijke organisaties (lees https://bit.ly/SamenwerkingNieuwZuidHarlingen of http://bit.ly/Omdatsamenzoveelleukeris) en het onderwijs. Ook geven we gastcolleges en ontwikkelen we samen met Friesland College dDrive een eigen kledinglijn van in eerste instantie afgekeurde kleding.
*Textiel op de wand in de 'panicroute' (gebaseerd op de speech van Greta Thunberg 'Our house is on Fire') rondom de kantoren van de Recycle Boulevard Leeuwarden. Uitgevoerd in een project door studenten van samenwerkingspartner Friesland College.
Lokaal doneren is lokaal werkgelegenheid creëren
Zo creëren we lokaal werkgelegenheid (je leest hier hoe: http://bit.ly/JittyvoorvrouwEstafasahion), inspireren we lokaal mensen om zelf kleding te vermaken en dragen we er aan bij dat de toekomstige ontwerpers van Friesland College D'Drive na hun afstuderen andere afwegingen maken, waardoor kleding wel langer mee kan gaan of beter hergebruikt kan worden.
Help je ons, om lokaal door te geven? Voor een kledingkast die even goed voelt als dat hij eruit ziet!