“Fietsen een tweede leven geven brengt mij voldoening en mijn werk wordt gewaardeerd.” Met deze woorden vat Femke (41) haar vrijwilligerswerk samen. Ze maakte de stap van een betaalde baan naar vrijwilligerswerk bij Estafette Recycle Boulevard, waar ze haar nieuwe uitdaging vond in het repareren van tweedehands fietsen.
EEN DUIDELIJK DOEL
Na jarenlang in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, werd Femke’s leven vanwege verschillende gebeurtenissen op de kop gezet waardoor het werk wat ze deed niet meer mogelijk was. Ook andere betaalde banen volhouden verliep moeizaam, maar compleet thuiszitten deed haar niet veel goeds. Vanuit het UWV kreeg ze de kans om aan haar herstel te werken op een laagdrempelige manier. Nu werkt ze een aantal dagdelen als vrijwilliger bij Estafette, waar de creativiteit en afwisseling van het werk haar bezighoudt.. “Ik ben nooit uitgeleerd!” zegt ze enthousiast. Het repareren van fietsen geeft haar een prettige structuur in haar week en een gevoel van voldoening. “Je bent onder de mensen en je wordt gewaardeerd.”
Het werk geeft haar een duidelijk doel: van een oude fiets weer iets bruikbaars maken. “Als het lukt om zo’n fiets op te knappen en mensen er blij van worden, dan weet je dat je iets nuttigs doet.”
"Als het lukt om zo’n fiets op te knappen en mensen er blij van worden, dan weet je dat je iets nuttigs doet"
EEN SCHAT AAN FIETSEN
Wekelijks ontvangt het Algemeen Fietsen Afhandel Centrum (AFAC) tientallen fietsen die fout geparkeerd stonden. Deze kunnen tegen een vergoeding worden opgehaald door de rechtmatige eigenaar. Als dit na twee maanden niet is gebeurd, vervalt dit recht en wordt de fiets vrijgegeven aan Estafette.
“Ik was onder de indruk van hoeveel fietsen hier binnenkomen,” vertelt Femke. De werkplaats staat vaak vol met fietsen, klaar om opgeknapt of gerecycled te worden. Fietsen die anders weggegooid zouden worden, zijn bij Estafette in goede handen. Onderdelen van onbruikbare fietsen worden zorgvuldig hergebruikt, zodat niets verloren gaat.
“Als het te technisch wordt, vraag ik mijn collega’s om hulp,” zegt Femke. Soms is de samenwerking een uitdaging, bijvoorbeeld door taalbarrières. Maar ondanks dat staan de twee samen aan een fiets te sleutelen.
MEER DAN REPAREREN: EEN NIEUWE KANS
Voor Femke is haar werk bij Estafette veel meer dan alleen fietsen repareren. Het geeft haar een plek om actief bezig te zijn, haar vaardigheden te ontwikkelen en anderen blij te maken. “Het mooiste is dat je een fiets, die afgedankt leek, een nieuw leven geeft. En dat die fiets vervolgens weer iemand anders op weg helpt.” Daarmee een ander op weg geholpen, heeft ook Femke de juiste route gevonden bij Estafette!
Vind ook jouw route bij Estafette en bekijk hier de vrijwilligersvacatures.