SLOW FASHION | Lesje kledinglabels lezen

Label Met Iconen

SLOW FASHION: lesje kledinglabels lezen

Je hebt hem er waarschijnlijk wel eens uitgeknipt: dat kriebelige kaartje wat vastzit in de nek van je t-shirt of dat boekwerk wat voorin je broek genaaid zit: het kledinglabel. Dit label kan je in een paar woorden en symbolen een hoop over je kledingstuk vertellen.
Maar heb je hem wel eens écht goed gelezen? Weet je wat de verschillende symbolen precies zeggen? En de instructie precies opgevolgd? In deze blog krijg je van ons gratis en voor niks een lesje kledinglabels lezen, zodat jij jouw kleding zo goed mogelijk kunt behandelen én dus dragen!

WAT VERTELT  een kledinglabel je precies?

Maat - deze is nog makkelijk: in de meeste Europese landen worden maten aangegeven met nummers of letters. Voor volwassenen van 34 tot en met 52 of hoger of van XXS tot en met XXXL. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten worden maten met lagere getallen vermeld. Bijvoorbeeld de Britse maat 8 is gelijk aan maat S in Europa. En voor kinderkleding worden maten met hogere getallen genoteerd: van 50 tot en met 172.
Materiaal- De meest voorkomende zijn natuurlijke stoffen zoals katoen, wol en leer en synthetische zoals polyester en acryl. Al deze materialen hebben andere eigenschappen. Katoen? Goed in vocht opnemen maar gevoelig voor krimp. Polyester droogt snel, maar ademt niet erg. Vaak worden stoffen gemengd om de goede eigenschappen te vergroten.
Herkomst - Veel kleding wordt gemaakt in landen als Bangladesh, India en China. Grote merken laten hun kleding vaak in dezelfde fabrieken produceren.
Wasvoorschriften - Internationaal vastgelegde symbolen geven aan hoe je je kleding moet wassen, drogen, strijken en reinigen.

Harlingen103

DE  belangrijkste  WASSYMBOLEN:

Wassen 
De makkelijkste van de vijf, toch? Dit symbool is een tobbe gevuld met water, met daarin een getal wat de temperatuur van het water aangeeft: 30, 40, 60 of 95 graden Celsius. Streepjes eronder? Gebruik een mild programma, een laag toerental en de trommel niet te vol stoppen. Een kruis erdoor? Niet wassen! 

Weetje: hoe meer streepjes er staan, hoe voorzichtiger je moet omgaan met je kledingstuk. Je komt dit tegen bij kwetsbaar textiel zoals viscose.

Bleken 
Of een kledingstuk wel of niet gebleekt mag worden wordt aangegeven met een driehoek. Je zult hier drie versies van aantreffen:

  • een lege driehoek, wat betekent dat je zowel chloor als bleekmiddelen op zuurstofbasis mag gebruiken
  • een een gestreepte driehoek geeft aan dat je alleen zuurstofbleekmiddelen mag gebruiken
  • Staat er een kruis doorheen? Dan mag je het kledingstuk niet bleken. Dit zul je vooral aantreffen bij gekleurde stoffen.
Kleding En Textiel Estafette
Oosterwolde165

Strijken
Dit zie je in een oogopslag: een klein strijkijzertje. Deze leest hetzelfde als het droger symbool, waarmee met stippen wordt aangegeven hoe je het kledingstuk mag behandelen.

  • Met drie stippen kun je op een hoge temperatuur strijken en stoom gebruiken.
  • Staan er twee of één stip? Dan zul je op een lagere temperatuur moeten strijken!

Handig is je kledingstuk binnenstebuiten te doen of er een theedoek tussen leggen, met name bij glimmende stoffen zoals nylon. Gelukkig staan deze stippen ook op de meeste moderne strijkijzers zodat je makkelijk de juiste setting kunt kiezen!

Drogen 
Een vierkant met daarin een cirkel staat voor de droogtrommel. Hierin tref je geen getallen maar stippen:

  • twee stippen is voor een normaal droog-programma
  • één stip voor een gematigd droog-programma.

Hier geldt ook: staat er een kruis doorheen, dan liever niet in de droger. Zo bespaar je jezelf een hoop te krappe truien!  

Sneakpeak Estafashion Kledingwinkel
Bezoekers Estafette

Professioneel reinigen:
Dit noemen we ook wel 'chemisch reinigen' en dit laat je doorgaans bij de stomerij doen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van sterke oplosmiddelen. In de cirkel kun je een 'P' , 'F' of 'W' tegenkomen:  je kledingstuk kan dan 'droog' (P en F) of 'nat' (W) gereinigd worden. Staan er streepjes onder de tekens? Dan moet er een milder reinigingsproces worden gebruikt. Het beste kun je je kledingkast maar voor een klein deel uit professioneel reinigen artikelen laten bestaan: dat is beter voor het milieu en scheelt in je portemonnee.

LESJE geleerd?

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande was- en leestips nog niet bij iedereen bekend waren! Duidelijke les: lees het etiket voordat je een kledingstuk koopt en voordat je het wast! Zo je weet waar je kleding (van) gemaakt is en wordt het makkelijker het juiste wasprogramma te kiezen. En weet je hoe je jouw kledingstuk op de juiste manier behandeld, waardoor je er het langst van kunt genieten.

Foto Textiellabel Give It To Your Mom

📢 Credits

Deze blog werd  eerder al eens gemaakt door onze vrijwilligster Esmee Verhaag, zelf deelneemster aan Slow Fasion Season beweging, waarbij ze drie maanden lang geen enkel nieuw kledingstuk aanschaft! Met de kledingruil in het zicht vonden we dit een mooi moment het blog - dat nog steeds actueel en toepasbaar is-  nog eens te herhalen!


🔗 Bronnen

https://www.modewijzer.com/advies/wasvoorschriften.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wasvoorschrift
https://en.wikipedia.org/wiki/Laundry_symbol
https://www.iso.org/standard/42918.html
http://michielscheffer.nl/?p=2390
https://www.aeg.nl/care/discover/wassymbolen-kleding/
http://www.etitex.be/index.htm

Klein, N. (1999) No Logo

Inleveren kleding en textiel