Waarom doorgeven voor een opgeruimd en goed gevoel zorgt
Leestijd: Geplaatst op: 20-03-202120 maart 2021
Vandaag is het landelijke opschoondag en morgen begint de lente. De wereld wordt weer groen! En dan willen we allemaal opruimen en ‘wat nieuws’ in de kledingkast, in de tuin, of kleurrijke aankleding voor in huis. Out with the old, in with the new. Opruimen en opschonen dus. Estafette geeft je graag de juiste motivatie om deze klus te klaren. Niet door opruimtips te geven - dat laten we graag over aan de opruimgoeroe’s van de wereld - maar door te vertellen wat jouw ‘oude spullen’ voor een ander kunnen betekenen.
Start met een inspirerende opruimactie
Zo’n opruimactie is een mooi moment om je leven een nieuwe impuls te geven maar is niet altijd even leuk, laten we wel wezen. Begin daarom met een klus waar je je energiek, vrij en gelukkig van gaat voelen. En denk aan wat het jou (ruimte en een opgeruimd gevoel) of een ander (zie hieronder) gaat opleveren. Zo krijg je positieve inspiratie om hierna meer klussen aan te pakken.
Jouw ‘oude’ spullen zijn herbruikbaar en waardevol
In onze recyclewinkels kunnen we mooie dingen doen met jouw ‘oude’ spulletjes. We verkopen ze rechtstreeks in onze winkels of maken van de spullen die net niet helemaal netjes zijn weer nieuwe dingen of repareren ze in onze circulaire werkplaatsen. Zo worden ze hergebruikt of gebruikt als grondstof voor een tof project waar onze vrijwillige vakmensen mee aan de slag kunnen. Jaarlijks vinden meer dan 350 aan vrijwilligers en ruim 100 studenten waardevolle leer- en werkplek bij Estafette. Jouw donatie helpt daarbij: jij ruimte, zij een mooie werkdag!
Wist je dat je jouw spulletjes ook kwijt kunt in de speciale Estafettecontainer voor herbruikbare goederen op de milieustraten van Omrin? Ook grote meubelen als kasten en tafels e.d. zijn hier welkom. Handig als je niet precies weet of iets herbruikbaar is of niet. Onze collega’s van de milieustraat helpen je graag de juiste keuze te maken en jij weet zeker dat al jouw spulletjes goed gerecycled worden.
Bewustwording: afval zien door een ‘groene bril’
Estafette werkt het liefst samen met zoveel mogelijk verschillende partijen om te kijken hoe en welke afvalstromen kunnen worden hergebruikt of grondstof kunnen zijn voor nieuwe producten. Zo verminderen we de afvalberg en maken we hergebruik hip, laagdrempelig en aantrekkelijk. En dat lukt aardig:
- In 2019 realiseerden we een hergebruikspercentage van 78,6%.
- 49,1% door verkoop van (gerestylede) spullen in de winkels (t.o.v. het landelijk gemiddelde van 43%) en 29.5% door het doorgeven van spullen aan derden voor recycling. In ons jaarplan lees je hier meer over.
We zien afval als grondstof. Elk jaar veranderen we 2,4 miljoen kilo ‘afval’ (300 volle vuilniswagens) in opnieuw te gebruiken meubels, serviezen, kleding, boeken én in unieke design producten, samen met verschillende soorten partijen en initiatieven*. Veel van de creatieve spullen die in de winkels staan zijn gemaakt door bijvoorbeeld de lokale praktijkschool, dagbesteding, etc. Zo werken we onder andere samen met welzijnsinstellingen De Skûle en Nieuw Zuid (in Harlingen), onderwijsinstelling Renn4 (in Franeker), ontwerpen we nieuwe kleding in textielatelier Estafashion, en hebben we onze eigen timmerwerkplaats en restyle-afdeling in Leeuwarden. Jouw donatie draagt daar hieraan bij!
Als je door die ‘groene’ bril naar je oude spullen kijkt, zien ze er al heel anders uit. Je ziet niet een hoopje afval, maar een berg mogelijkheden. Die bewustwording is een heel fijne motivatie om jouw zolder eens onder handen te nemen, toch?
Iets nieuws hoeft niet nieuw te zijn
Herbruikbare spullen een tweede kans geven en een overschot aan spullen opruimen is een manier om te zorgen dat we geen of minder nieuwe producten hoeven aan te schaffen. Teveel aan spullen is slecht voor het milieu (nieuw geproduceerde spullen komen vaak van ver en veroorzaken een hogere CO2-uitstoot, lokaal gerecyclede artikelen verlagen die juist) en slecht voor je portemonnee (je hebt geen overzicht meer, raakt dingen kwijt, koopt ze dubbel). Heb je wat nodig? Vraag jezelf dan eens af of het per se nieuw moet zijn. Gebruiken wat er al is wordt steeds meer de nieuwe norm.
Het doneren – en dus af en toe opruimen- van spullen is essentieel als we de cirkel van hergebruik willen realiseren.
We geven niet alleen spullen, maar ook inspiratie door
En vind je het toch nog lastig om te beginnen met opruimen? Kom dan eens langs in één van onze recyclewinkels of Recycle Boulevard, hier geven we je graag de inspiratie die je misschien nog nodig hebt om op te starten. We laten je de waarde en schoonheid van gebruikte spullen zien. In onze recyclewinkels en -boulevard zorgen veel vrijwilligers of studenten samen met ons personeel voor een stijlvolle winkelpresentatie, waarmee we tweedehands een serieuze eerste keuze laten zijn voor een breed publiek. Struin op je gemak door onze gerecyclede interieurs, vintage kleding, speelgoed, serviezen, stapels boeken en prachtige design collecties.
* Ben jij of ken jij een maatschappelijke organisatie, welzijns- of onderwijsinstelling of ander sociaal initiatief die met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of het onderwijs werkt en van onze afgekeurde producten toch weer leuke nieuwe items weet te maken? Geef ook dat dan aan ons door! Misschien kunnen ook wij samen werken? #samenbereikjemeer
Tekst: Marianne Couperus