Van Ivoorkust naar Sint Annaparochie
Leestijd: Geplaatst op: 5-10-2020We vinden het belangrijk dat de mensen die bij Estafette werken het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan de maatschappij en daarbij plezier hebben. Iedereen verdient het om zich nuttig en gewaardeerd te voelen. Onze vrijwilligers kunnen bij ons de ervaring opdoen die ze nodig hebben om door te groeien naar een betaalde baan bij een andere bedrijf, of vinden een gezond ritme dat nodig is om de dag goed door te komen. Estafette heeft ruim 350 vrijwilligers, allemaal met een ander verhaal en achtergrond. Hieronder lees je het verhaal van Moussa, vrijwilliger bij Estafette in Sint Annaparochie.
VAN IVOORKUST NAAR SINT ANNAPAROCHIE
Moussa Diawara - 44 jaar, uit Ivoorkust- is sinds 2 jaar verbonden aan Estafette Sint Annaparochie als vrijwilliger. Hij woont op het AZC in het dorp en is ongeveer 16 uren per week aanwezig om te helpen als bijrijder op de vrachtwagen, vertelt hij. Hij lacht terwijl hij het zegt. Die 16 uur is wat op papier staat, maar in de praktijk is hij hier veel vaker. Niet om te werken, maar gewoon voor de gezelligheid. Kopje koffie, even kletsen, gebbetje. En dan vaak toch stiekem éven een handje helpen. In 2006 kwam hij naar Nederland. Hij deed een inburgeringscursus, waarbij hij ook meteen werkervaring mocht opdoen in de praktijk. Hij kwam in Groningen in de bakkersfabriek en in de fabriek van Kikoman terecht. “Ik was heel blij dat ik niet alleen de school hoefde te doen. School was leuk en leerzaam, maar was maar 3 uurtjes per dag. Ik wilde graag een hele dag bezig zijn, niet na school thuiskomen en meteen weer niets te doen hebben”.
Hoe kwam je in Sint Annaparochie terecht?
Van Ivoorkust naar Sint Annaparochie ging niet in één rechte lijn. Door de immigratiedienst werd Moussa door heel Nederland gestuurd. Van Groningen naar Nijmegen, naar Rotterdam, met een halfjaarlijkse tussenstop in Frankrijk, weer een tijd in Nijmegen uiteindelijk naar Sint Annaparochie in Friesland. Hij is nog steeds in afwachting van een positief antwoord op zijn asielaanvraag. Terug naar Ivoorkust kan en wil Moussa niet. Hij heeft er niemand meer. Zijn moeder woont in Mali, zijn vrienden (Nederlandse en Afrikaanse) heeft hij hier.
Ook heeft hij een goede vriend bij Estafette gemaakt, Ihbram. Die is chauffeur bij Estafette. Samen op pad door de regio, bij allerlei mensen langs om spulletjes voor de winkel op te halen vinden ze gezellig. Moussa staat ook af en toe bij de inbreng, hier heeft hij veel contact met de mensen die spullen komen brengen. “Zo probeer ik ook een beetje Fries te leren. Maar dat is wel moeilijk, want het Bildts versta ik niet altijd goed.”
Moussa is blij dat hij (weer) bij Estafette terecht kan
Een tijdje terug moest hij namelijk noodgedwongen stoppen. Estafette bleek toestemming van het UWV nodig te hebben om specifiek te mogen werken met vluchtelingen die vrijwilligerswerk willen doen. Deze toestemming, daar hebben zowel Estafette als de vluchtelingen die bij ons werkten of wilden gaan werken helaas lang op moeten wachten. Een bittere pil, want Moussa is geen man van thuis zitten. Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd en is hij weer bij Estafette aan de slag.
Waarom koos hij weer voor Estafette, in plaats van een ander bedrijf? “Naast dat het dichtbij is, is het gewoon zo gezellig hier. Iedereen kent me hier, praat met me. Ik probeer ook altijd andere mensen uit het AZC over te halen met me mee te komen. Zo kunnen ze de taal leren en even wat anders doen op een dag. Het is goed voor ze om bezig te blijven. Bovendien is het mooie ervaring voor op je CV en dat is belangrijk voor de toekomst hier in Nederland. En er zijn veel mensen op het AZC die psychische problemen hebben. Het doen van vrijwilligerswerk helpt hen dan, denk ik.”
Is deze vrijwilligersbaan bij Estafette ook afleiding voor jou geweest?
“Zeker, alleen maar kunnen afwachten in je caravan is moeilijk. Je weet namelijk nooit wanneer je wat hoort, daar wordt je alleen maar somber van. Het werken bij Estafette heeft mij veel afleiding gegeven van de stress die de procedures opleveren. Afwachten in je caravan, daar wordt je gek van. Zorgt alleen maar voor meer problemen. Ga onder de mensen, lach een beetje, daar word je blij en positief van.”
Estafette is blij dat het (weer) mogelijk is om iemand zoals Moussa, die zo positief en actief in het leven staat, een waardevolle vrijwilligersplek te kunnen bieden!