Het doel geeft meer energie dan dat het kost
Leestijd: Geplaatst op: 17-06-2021Alfons: 47 jaar, woont samen met Huub en is bijna twee jaar werkzaam bij Estafette recyclewinkels. Samen met twee vriendinnen vormen ze een regenbooggezin en zijn ze de trotse ouders van een zoon en dochter. Hij werd na een open (video)sollicatie op LinkedIn benaderd door Estafette en is nu eindverantwoordelijk voor de dagelijkse voortgang bij de Recycle Boulevard in Leeuwarden. Voorheen was hij regiomanager in de commerciële retail, nu is hij vestigingsmanager bij een stichting zonder winstoogmerk. Een groot verschil en een heel bewuste keuze.
De weg naar Estafette
Alfons: “Op een zeker moment merkte ik dat hoofd en hart niet meer goed bij elkaar aansloten. Dit was voor mij het punt om te zeggen ‘ik ga stoppen met wat ik doe en neem de tijd om na te denken over hoe ik mijn werkzame leven de komende 25 jaar in wil vullen.“Ik was op zoek naar een werk waarbij ik meer sociaal maatschappelijke elementen in mijn werk zou vinden. Tijdens het solliciteren merkte ik dat het best uitdagend was om een poot tussen de deur te krijgen. Als je iets heel anders wilt gaan doen maar je hebt het nog nooit gedaan dan vinden toekomstige werkgevers dat best spannend. Mensen kijken toch vooral naar wat je hebt gedaan en niet zo zeer naar wat je graag zou willen doen.”
Alfons plaatste een filmpje met zijn wensen en zijn droom op zijn LinkedIn profiel. Een filmpje dat binnen een week meer dan acht duizend keer bekeken werd! Voor de Recycle Boulevard in Leeuwarden zocht Estafette destijds een nieuwe manager waar de wens en werkervaring van Alfons prima op bleek aan te sluiten. Hij werd benaderd door de manager van de stichting met de vraag of hij een kop koffie met haar wilde drinken. “Een maand later stapte ik aan boord en begon ik met mijn nieuwe baan!”
Sabbatical
Alfons merkte dat hij voor Estafette een baan had waarin hij vooral druk was met de voor hem minder belangrijke dingen. Hij merkte dat hij steeds verder af kwam te staan van wat hij in zijn hart het liefste wilde. Naast zijn werk was hij vrijwilliger voor Challenge Day. Zij organiseren dagen op middelbare scholen waarbij ze je bewust maken van het feit dat we veel meer op elkaar lijken dan dat we van elkaar verschillen. Doel is mensen dichter bij elkaar brengen door meer wederzijds begrip te tonen en ook je kwetsbare kant te durven laten zien. Challenge Day is onder andere bekend van het TV-programma ‘over de streep’. “Het gaf me heel veel zingeving. Ik had heel erg het gevoel dat ik niet meer dat eindeloze commerciële geld aan het verdienen was voor een ander maar een wezenlijke bijdrage leverde en dat wat er echt toe doet.”
Om een switch te maken qua werk had hij eerst de ruimte nodig had om uit te stappen waar hij in zat, om voldoende energie te krijgen om te oriënteren op iets nieuws. Daarom nam hij ontslag en gunde zichzelf een periode van ontdekken en ervaren. Alleen zo kom je er achter wat je kan, wat je aan kunt leren en wat echt bij je past. Tijdens zijn sabbatical is hij vrijwilliger geworden bij vluchtelingenwerk en is hij als integratie-coach gaan werken met een doelgroep die hij helemaal niet kende. Hij kreeg veel tijd en ruimte om te kijken hoe hij dit vond en of dit bij hem paste. De conclusie was vrij snel getrokken: hier wil ik meer mee doen!
Een werkdag van Alfons
“Bij Estafette is elke dag dynamisch. We werken met een kleine groep betaalde krachten en een grote groep vrijwilligers. Je kunt stellen dat onze dag negen van de tien keer begint met improviseren. Dit komt omdat het elke dag de verrassing is of iedereen die er moet zijn ook daadwerkelijk aanwezig is.” Alfons plant dagelijks zijn vaste afspraken in maar houdt ook de nodige speling in zijn planning. Bijna elke dag verloopt namelijk anders dan verwacht. “Dit is wel iets is waar je mee om moet kunnen gaan, flexibiliteit is een must”, lacht Alfons. Om met plezier te werken bij Estafette is het relevant dat je kunt schakelen en in staat bent om te zien wat er WEL in plaats van NIET kan of is.
De waarde van Estafette
Estafette is van groot belang voor mensen omdat je bij Estafette volledig jezelf kunt zijn, met al je mooie kanten maar ook met al je schrammetjes, vindt Alfons. Je werkt bij Estafette niet vanuit ratio, maar vooral vanuit je gevoel. Hij ziet het werk als een soort ‘way of life’. “Estafette is een bedrijf waar je werkt en heel erg handelt vanuit je hart. Als je kijkt naar wat voor klus we dagelijks verzetten met deze groep betrokken mensen, dan vervult me dat echt met trots. Waarin Estafette zich denk ik onderscheid van de andere organisaties in Nederland, is dat bij ons de mens op de eerste plaats staat. Het welzijn van mensen is belangrijk. Wanneer mensen niet op het punt komen waar ze naartoe moeten in hun werkloopbaan en dit is hun eindpunt, dan is dat ook goed. Dan is onze missie in ieder geval geslaagd.”
Kijkend naar de toekomst ziet Alfons kansen te over. Hij ziet de periode met Covid als een situatie die een aantal maatschappelijke ontwikkelingen in een soort stroomversnelling brengt. Hergebruik en participatie komen prominenter op de radar te staan dan ooit te voren. Hij ziet zichzelf in de toekomst nog steeds werkzaam bij Estafette.
”Als ik nu zou moeten oriënteren op een nieuwe baan, dan denk ik dat die nooit zou kunnen voldoen aan dat wat je hier vindt. Het is zo’n inspirerende plek, waar dingen worden ontwikkeld, nieuwe dingen ontstaan en ook ruimte is om zelf te groeien. Hier komt gewoon zoveel bij elkaar, ik denk dat die werkgevers waarbij dat mogelijk is maar op één hand te tellen zijn.”
----------------
Tekst: Jesmer Broersma
Student Communicatie op Hogeschool Windesheim in Zwolle
“Voor een project binnen mijn studie keken wij naar onze waardencreatie. Wat vind ik nou echt belangrijk? Al snel kwamen daar bij mij twee dingen naar boven, mensen en het milieu. Voor dit project moest ik vrijwilligerswerk doen en heb ik ervoor gekozen om samen met mijn klasgenoot Nadia Diepeveen werknemers te interviewen bij Estafette.”