De toppers van Burgum - filiaalleider Andries Jan
Leestijd: Geplaatst op: 1-09-2021Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Estafette in Burgum
We moesten afgelopen anderhalf jaar veel geduld hebben in Burgum, maar later dit jaar kunnen we eindelijk weer voor iedereen de deuren openen. Het nieuwe, ruimere pand aan de W. M. Oppedijk van Veenweg 3 geeft stichting Omrin Estafette de ruimte en de vrijheid het ‘kringloop 2.0’ concept - naar voorbeeld van de Recyle Boulevard van Estafette in Leeuwarden - goed neer te zetten en mensen straks coronaproof te kunnen ontvangen. Achter de schermen hebben de vrijwilligers gewoon doorgewerkt in de winkel, iets waar we heel blij mee zijn. Daarnaast is er gewerkt aan nieuwe mooie samenwerkingen met andere lokale en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren op het gebied van hergebruik, het bieden van werkplekken en zinvolle daginvulling. We stellen je graag voor aan onze filiaalmanager Andries Jan.
----------
Wie ben je en hoe ben je bij Estafette terecht gekomen?
Ik ben Andries Jan, filiaalmanager van de Estafette recyclewinkel in Burgum. Voorheen heb ik vooral in de detailhandel en sales gewerkt, bijvoorbeeld als manager in een sportwinkel (ook in Burgum!). Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee om zoveel met cijfers en presteren bezig te zijn. Vervolgens ben ik 5 jaar lang vertegenwoordiger bij een technisch bedrijf geweest, maar hier werd ik ook niet gelukkig van. Daarom besloot ik een half jaar niet te werken om tot rust te komen en te ontdekken wat beter bij mij past. In die maanden kwam ik er achter dat mijn hart ligt in werk met maatschappelijke betekenis, maar dat ‘iets in de jeugdzorg’ niet zomaar kon met mijn achtergrond. Tijdens de zwemles van mijn zoon sprak ik iemand die bij Omrin werkt en hij vertelde mij over een vacature voor filiaalmanager in Sneek. Toen viel eigenlijk alles op zijn plek en na een succesvolle sollicitatie kon ik aan een nieuwe uitdaging beginnen.
In 2019 kregen we een zware klap met een brand die de winkel in Sneek compleet verwoestte. Vooral voor de vrijwilligers een groot drama. Uiteindelijk kwam ik zelf terecht bij de winkel in Burgum, maar niet veel later moest deze winkel sluiten door de coronamaatregelen. Dit was weer een lastige tijd waarin achter de schermen zoveel mogelijk werd doorgewerkt met de vrijwilligers. Bij verschillende andere Estafette winkels heb ik in deze periode geholpen. Dit was zeker fijn om te doen, maar ik miste mijn eigen team en winkel ook. Daarom ben ik heel blij dat de opening van de nieuwe winkel in Burgum nu in zicht is!
Wat maakt Estafette voor jou belangrijk?
Voor mij persoonlijk betekent het veel dat ik weer een eigen team kan opbouwen. Ik kijk er heel erg naar uit om ‘mijn’ winkel te open met een eigen twist. Doordat de winkel in Sneek plotseling weg viel en niet lang daarna corona de boel omgooide, had ik geen vaste basis meer. Het gevoel en het idee om echt zelf aan de slag te gaan is geweldig!
Voor de vrijwilligers, bezoekers en onze partnerorganisaties is de winkels zoveel meer dan alleen spullen verkopen. We creëren samen een grote maatschappelijke meerwaarde door mensen de ruimte te geven zichzelf te zijn en zichzelf te ontwikkelen. Dat de spullen die gemaakt en verkocht worden zorgen voor hergebruik en meer milieubewust leven geeft nog meer diepgang.
Waarom moet de Estafette winkel in Burgum blijven?
Hoewel we op de vorige locatie een vrij kleine winkel hadden, kwamen er veel klanten. Ze kwamen er graag om gewoon spullen te kijken, maar ook om een praatje te maken. Veel trouwe bezoekers konden echt hun ei kwijt in de winkel. Voor veel vrijwilligers betekent de winkel de nodige houvast en hebben ze veel aan de sociale contacten.
Wat vond je het meest lastig tijdens de lange sluiting van de winkel?
In het begin van de sluiting hebben we hard gewerkt aan het klaarmaken van de winkel voor heropening. Helaas is het nooit gelukt om de winkel weer te openen omdat dit niet op een veilige en verantwoorde manier lukte binnen de maatregelen. Voor mij persoonlijk was het lastig om telkens op een andere plek ‘bij te springen’. Natuurlijk was het leuk om met collega’s op verschillende plekken te werken, maar ik bleef mij een gast voelen. Ik miste echt mijn eigen winkel.
Wat voor ‘soort’ publiek hoop je straks te zien in de nieuwe winkel?
Wanneer de deuren straks openen, hoop ik dat onze bezoekers een mooie afspiegeling van de maatschappij zijn. Ik verwacht een mengelmoes aan klanten door de vernieuwd opzet van de winkel: van hippe tieners op zoek naar vintage kleding tot mensen met een kleine beurs op zoek naar voordelige huisraad. Maar ook studenten die een uitzet zoeken en milieubewuste schatzoekers. We gaan het zien binnenkort, maar 1 ding is zeker: iedereen is welkom!