De handen ineen in de strijd tegen laaggeletterdheid
Leestijd: Geplaatst op: 16-02-2019De handen ineen in de strijd tegen laaggeletterdheid | Deel II
'In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18%, dus ongeveer 1 op de 6 mensen, in Nederland. Daarvan hebben bijna 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal en/of rekenen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Laaggeletterdheid is vaak onzichtbaar omdat mensen zich ervoor schamen en het probleem verhullen. Laaggeletterdheid begint met een taalachterstand op jonge leeftijd en heeft invloed op zaken als inkomen, gezondheid en werk.’ Bron: www.stichtinglezennenschrijven.nl
Van pilot tot successtory
Al eerder schreven wij een stuk (klik hier voor deel I) over laaggeletterdheid op de werkvloer en de rol van de werkgever hierin. Stichting Omrin Estafette Leeuwarden is één van de 60 locaties in Friesland waar Friesland College educatie biedt aan mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Belangrijke basisvaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in onze maatschappij.
Sinds ruim een jaar biedt stichting Omrin Estafette samen met stichting Lezen & Schrijven en het Friesland College een intern Educatieleerpunt aan. Dit Educatieleerpunt is bedoeld voor vrijwilligers van Omrin Estafette die verder willen oefenen met basisvaardigheden. Ervaringsdeskundige Tineke Leyten heeft tijdens de pilot (inzet als ervaringsdeskundige bij de werving van deelnemers voor het Educatieleerpunt bij Recycle Boulevard Leeuwarden, periode september tot december 2018) al ruim 20 vrijwilligers geënthousiasmeerd om verder te leren. Een groot succes! Een taboe is doorbroken en het onderwerp wordt nu vrij besproken in het bedrijf.
Zien doet geloven
Steeds meer vrijwilligers binnen Omrin Estafette doen mee aan het Educatieleerpunt en ondervinden de positieve effecten hiervan op mentaal en sociaal vlak. En niet alleen dat, deze mensen vinden ook het zelfvertrouwen om anderen hierin te willen helpen. Om dit succes vast te houden is in elk van de zeven winkels van Omrin Estafette - en in de Recycle Boulevard zelfs op elke afdeling- momenteel een Leerambassadeur aanwezig
Leerambassadeurs
Leerambassadeurs zijn vrijwilligers van Omrin Estafette, die weten wat het is om moeite te hebben met taal, rekenen en computervaardigheden en dit ook herkennen bij anderen. Het doel van deze groep mensen is duidelijk: het enthousiasmeren van andere vrijwilligers om verder te leren en de stap naar het Educatieleerpunt toegankelijker en gemakkelijk te maken. Een groep van ruim 20 Leerambassadeurs ontving hiervoor een certificaat. Zij gaan nu op dagelijkse basis aan de slag in de Estafettewinkels om hier laaggeletterdheid van de werkvloer te verbannen!
Kleine moeite, grote impact
Omrin Estafette wenst andere bedrijven óók deze Leerambassadeurs toe om samen laaggeletterdheid op de werkvloer mee te bestrijden. Meer weten? Wij zijn graag bereid te vertellen met hoe weinig inzet je al zo'n project kunt draaien én succesvol kunt laten zijn. Stuur een e-mail naar Karin Nagel (k.nagel@fcroc.nl) voor meer informatie hierover!