Black Friday of Green Friday?
Leestijd: Geplaatst op: 29-11-2019De advertenties met exclusieve deals en grote kortingen vliegen je deze week om de oren. Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het is vandaag Black Friday. Dé dag van het jaar dat de commerciële winkels alles uit de kast halen om jou het gevoel te geven dat je extra voordelig je decemberinkopen doet. Als tegenhanger is er Green Friday, waarbij de focus juist ligt op hergebruiken van wat er al is en iets goeds doen met je geld. Zo kan waar voor je geld ook waarde voor je geld zijn.
Wat is Black Friday eigenlijk?
Black Friday is een Amerikaans fenomeen dat naar Nederland is overgewaaid. Het is de dag na Thanksgiving en veel Amerikanen zijn dan vrij. Dat betekent: inslaan voor de decembermaand. Winkels spelen hier slim op in door hun producten met grote kortingen aan te bieden, waardoor enorme massa’s mensen de winkelstraten intrekken (het ziet er zwart van de mensen!). Het uitbuiken van het eten van de kalkoen op Thanksgiving slaat dan om in een totale koop-hysterie. In Nederland doen ook steeds meer winkels mee aan dit koopfestijn.
Hoe werken die kortingen?
Vaak zie je bij de zogeheten ‘Black Friday deals’ prijzen van vóór de korting en prijzen van ná de korting. Dat wekt de indruk dat het product nu veel goedkoper is dan ervoor. Dit is een slimme marketingtruc die je het gevoel geeft dat je er echt nu bij moet zijn, want: stel dat je het misloopt? Toch zijn die kortingen niet altijd zo hoog als het lijkt. De Consumentenbond ontdekte vorig jaar dat veel Black Friday-kortingen net zo hoog zijn als in de rest van het jaar. Op Black Friday wordt er alleen meer reclame voor gemaakt. Daarnaast ontdekte de Consumentenbond dat er ook nep-kortingen worden gegeven. De prijs vóór de korting (de zogenaamde adviesprijs, die vaak doorgehaald is) blijkt dan helemaal niet te kloppen. Het lijkt of er veel van de prijs afgaat, maar die doorgehaalde prijs heeft het product nooit gehad. Of de prijzen worden net vóór Black Friday even omhoog gegooid en op de dag zelf weer lager gemaakt. Je betaalt dan soms gewoon hetzelfde als op een ander moment. Het is puur het gevoel dat je veel korting krijgt die je anders niet zou krijgen, die ervoor zorgt dat je het product moét hebben.
Waar voor je geld of waarde voor je geld?
Black Friday is gericht op zoveel mogelijk (ver)kopen, de mooiste en nieuwste spullen voor de laagste prijs. De oudere modellen belanden op de grote afvalhoop. In de commerciële wereld draait het om zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dit doen ze door hebzucht te creëren. Het draait om geld en niet om de impact op mensen of het milieu. Veel van de locatiemanagers die bij Estafette werken, hebben om deze reden hun baan in de commerciële wereld opgezegd en zijn bij de Recycle Winkels aan de slag gegaan. Dat vind ik tof. Ze vinden het belangrijk dat het draait om de mensen en niet om de producten of het geld. Estafette kent geen marketingtrucs, zoals kortingen. De prijzen zijn al laag, omdat het spullen zijn die al gebruikt zijn en door mensen zijn gedoneerd. Met de opbrengsten hiervan kunnen vrijwilligers een mooie werkplek krijgen om ervaring op te doen en zich te ontwikkelen. Dan koop je niet alleen, maar geef je dus ook. Dat vind ik zo mooi aan sociale ondernemingen: Waar voor je geld, is waarde voor je geld.
Wat is dan Green Friday?
De tegenhanger van Black Friday is Green Friday, waarbij hergebruik van producten juist centraal staat. Komt dat even mooi uit voor een Recycle Winkel! Daar is het altijd dezelfde exclusieve deal: niet alleen vandaag, maar alle dagen, alles gegarandeerd niet nieuw. Geen kortingen, geen marketingtrucs. Alles met een eerlijke prijs. En nog meer voordeel: je maakt de afvalberg ook nog eens een stukje kleiner én zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, omdat er geen nieuw product gemaakt hoeft te worden. En dat is nog niet alles, als je nu komt wordt je ontvangen met een glimlach en een bedankje voor iedere aankoop, omdat dankzij jou de vrijwilligers een fijne dag hebben. Nu ik een tijdje bij Estafette rondloop en merk dat spullen doorgeven hier de normaalste zaak van de wereld is, ben ik me er steeds bewuster van dat iets nieuws niet altijd nieuw hoeft te zijn. De zak van Sinterklaas bevat steeds meer tweedehands spullen en geeft dan naast heel veel blijdschap ook nog eens een goed gevoel.
Over deze blog:
Geschreven door blogger: Danita Vellinga (stagiair Estafette)