Peter - was al bezig met restylen toen dat niet 'hot' was

'Door het vrijwilligerswerk hier zorg ik eigenlijk een beetje voor mezelf. Estafette vroeg mij toen ik begon wat ik zelf  het liefst zou doen. Het opknappen van meubelen, dáár kan ik het beste mijn creativiteit in kwijt."

 

Peter Close Up Lichter

Estafette is al jaren bezig met upcycling* en restylen. Zelfs al toen het nog niet zo ‘hot’ was als nu. Peter Kuipers, vrijwilliger in Leeuwarden, knapt bijna 15 jaar lang oude meubelen op in de circulaire werkplaats bij de recyclewinkel.

WAT DOE JIJ PRECIES BIJ ESTAFETTE?

“Nadat ik jaren geleden zonder werk thuis kwam te zitten, heb ik gesolliciteerd bij Omrin. Mijn vrouw heeft een vaste baan, we hebben geen kinderen dus ik heb thuis niets om voor te moeten zorgen. In het weekend vermaak ik me wel, maar door te week zit ik alleen thuis en val ik in een gat, zonder werk. Door het vrijwilligerswerk hier zorg ik eigenlijk een beetje voor mezelf. Estafette me destijds wat ik zelf  het liefst zou doen. Het opknappen van meubelen, dáár kan ik het beste mijn creativiteit in kwijt. De Kunstacademie is mijn achtergrond. Het begon in een hokje achterin de winkel met kleine dingen zoals vogelhuisjes of een poppenkast en een krukje.”

Het zijn inmiddels allang niet meer alleen de kleine stukken waar Peter en zij collega-creatievelingen zich aan wagen. “De laatste jaren pikken we ook steeds grotere spullen uit de winkel om een transformatie te ondergaan. We kiezen vooral stukken die niet verkocht worden omdat ze een beetje beschadigd of niet hip genoeg zijn of die te lang in de winkel staan. Mijn collega zorgt voor het technische opknapwerk en ik voor een nieuw uiterlijk. Of we combineren twee oude items tot een nieuw meubelstuk”.

EEN EIGEN SHOP-IN-SHOP

De spullen die in de circulaire werkplaatsen onder handen zijn genomen hebben een aparte plek in de winkel en zijn voorzien van een label, waarop de maker van het stuk zijn verhaal en handtekening kwijt kan. “Ons werk wordt steeds zichtbaarder in de winkel. Heel fijn om mensen echt te kunnen laten zien wat wij doen. We zien zo precies welk stuk gauw verkocht is of wat langer blijft staan, waardoor we snel merken wanneer een bepaalde stijl werkt of niet.”

HARDCORE BROCANTE

Peter heeft een heel eigen stijl, die je duidelijk terug ziet in zijn werk. “Het liefst maak ik spullen in de ‘hardcore brocante’ stijl, zoals ik het zelf noem. Vroeger koos ik vaker voor een wat stilistische en strakke stijl, nu vind ik het mooier om spullen een verweerde oude look te geven. Die passen in elk interieur en zijn dan ook vaak snel weg. Dat geeft een stukje voldoening en waardering voor wat ik hier doe.”

OUDE LIEFDE ROEST NIET

Tijdens de lockdown is Peter achter de schermen toch actief gebleven in de winkel. ‘Ik ben heel blij dat ik toch mocht blijven komen, zou gek werden elke dag thuis’. In de Recycle Boulevard is hij bezig geweest de muziekafdeling een make-over te geven en kreeg hierbij creatieve ‘carte blanche’. Het resultaat is een kleurrijke wand, met felle kleuren, strakke lijnen een echt rock-and-roll gevoel. ‘Mooi geworden he? Ik werk achter de schermen maar laat hiermee in de winkel ook een stukje Peter zien. En toch weer een beetje terug naar mijn oude stijl. Oude liefde roest niet :)”.