Mathilde staat drie keer per week op de boekenafdeling

Het is een plezierig team, met fijne collega’s

Mathilde
voelt zich – mede dankzij Estafette – thuis in Harlingen

Mathilde

De boekenafdeling van Estafette Harlingen is de trots van Mathilde Prinsen (1939). Ruim vijftien jaar is zij – inmiddels met collega’s Marina en Tineke - hét gezicht van de tweedehandsboeken. “Het grootste compliment? Klanten die vertellen dat het hier zo fijn boeken kopen is.”

De liefde voor boeken? Die is er al vanaf haar kleutertijd. Mathilde (1939) groeide op in Amsterdam-Oost. “Mijn ouders vonden dat kinderen vroeg zelfstandig moesten worden. Vandaar dat ik naar de Montessorischool ging. Ik had als kind een fascinatie voor letters en dat werd enorm gestimuleerd.”

Als jong meisje las ze alles wat los en vast zat. “Als kind had je niet zoveel. Er was radio, maar voor de rest moest je het met boeken doen. Een boek bracht je even naar een andere wereld. Dankzij Walt Everinck maakte ik kennis met een rijke familie. En Jody en het Hertenjong …..: och wat een aangrijpend boek.”

'EMIGREREN' NAAR HARLINGEN

Later ging Mathilde het onderwijs in en stond 38 jaar voor de klas. Onder meer in Monnickendam. “Als lerares kende je iedereen. De leerlingen, de broertjes en zusjes van, de ouders. Wij hadden er veel contacten. Maar, nadat mijn man met pensioen ging, had hij de behoefte om de Randstad uit te gaan.”

Het werd Harlingen. “Een mooi stadje dat ik kende van de zomers die we op Terschelling doorbrachten.” Toch viel de verhuizing zwaar. “Dan liep ik over de Voorstraat en kende helemaal niemand en niemand kende mij. Daar had ik het moeilijk mee.”

Om contacten op te doen, speurde Mathilde naar vrijwilligerswerk. Zo kwam ze bij de kringloopwinkel terecht, toen nog in de William Boothstraat. “Ik mocht aan de slag met het kleingoed: de kopjes en de bordjes. Leuk om wat om handen te hebben, maar ik was nog altijd veel op mezelf.”

 

EEN RIJSTEBRIJ AAN BOEKEN

Hoewel de tweedehandsboeken lonkten, bleef ze er verre van. “Dát was de afdeling van Jan.” Toen Jan plotseling overleed, kwam Mathilde in beeld. “Ik zie die rijstebrij aan boeken nog liggen. Niemand waagde zich daaraan. Nou, ik had er wél zin in.”

De kringloopwinkel zou meerdere keren verhuizen. Maar Mathilde bleef. “Ik wil er echt iets van maken. De boeken in overzichtelijke rubrieken, een mooi aangeklede afdeling. En ik help klanten graag met zoeken. Ja, ik weet precies welke boeken we in huis hebben.”

SCHEEPSVAART EN STREEKROMANS

Welke titels het goed doen? Mathilde: “De boeken over de zeevaart gaan altijd hard. Richting de zomervakantie zijn de streekromans in trek. Verder doen de kinderboeken het goed. Daar doen wij ons best voor. Heerlijk om een moeder een stapel mooie kinderboeken mee te geven – zo belangrijk dat kinderen goed leren lezen.”

Inmiddels voelt Mathilde zich – mede dankzij Estafette – thuis in Harlingen. “Het is een plezierig team, met fijne collega’s.” Maar het allerleukste? “Dat is wanneer ik tussen de dozen vol ongeopende boeken zit. Prentenboeken, atlassen, de nieuwste romans: altijd een verrassing wat er tevoorschijn komt.”