Johan - Van burn-out naar een gelukkig leven

"Ik ben nu

een stuk zelfverzekerder."

TD Balie Johan Min

Al 3 jaar werkt Johan bij Estafette in Oosterwolde. Hij begon als vrijwilliger, later werd hij een vaste kracht in het team. Johan staat meestal bij de inbreng en de werkplaats om daar binnengekomen spullen te sorteren en te bekijken hoe veel iets waard is. Door Estafette is Johan weer op het juiste pad terecht gekomen en daar is hij tot de dag van vandaag erg blij mee.

Johan heeft hiervoor ruim 20 jaar in de zorg gewerkt als begeleider. Hij verzorgde de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Door omstandigheden moest Johan stoppen met zijn baan in de zorg en kwam hij in een burn-out terecht. Dit was een hele zware periode. “Ik ben erg diep gegaan, zo ver dat ik verslaafd ben geraakt aan alcohol. Totdat er een interventie kwam en ik opgenomen ben in een kliniek ben voor acht weken. Sindsdien gaat het weer redelijk goed. Johan kreeg de opdracht van een maatschappelijk werker om weer wat structuur aan te brengen in zijn leven. Daarom solliciteerde hij bij Estafette als vrijwilliger. Al vanaf zijn jeugd bezoekt hij kringlopen, dus Estafette was een eerste en logische keuze.

VAN VRIJWILLIGERSFUNCTIE NAAR VASTE AANSTELLING

De overgang van vrijwilliger naar een betaalde baan ging heel soepel, Johan is geleidelijk richting een vaste baan gegroeid. ‘’Ik begon eerst met 3 dagdelen werken en dat breidde zich uit totdat ik fulltime vrijwilliger was en zelfs op de zaterdag aanwezig was. Binnen Estafette zagen ze dat ik veel ervaring heb met het begeleiden van mensen en dat kwam heel goed uit. Ik heb drie keer een tijdelijk contract gehad, afgelopen januari is dat omgezet naar een vast contract.’’ Johan is hier erg blij mee en voelt zich enorm thuis bij Estafette. Hij is nu verantwoordelijk voor een team vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen de winkel en weet wat hij of zij moet doen. Johan zijn taak is om te controleren of alles goed gaat en om klaar te staan wanneer vrijwilligers hulp nodig hebben. Estafette is dus inmiddels een groot onderdeel van zijn leven. ‘’Estafette is mijn nieuwe start geweest. Vanuit de zorg ben ik in een diep dal beland. En dan kom je bij Estafette waar je met open armen ontvangen wordt. Waar niet naar je verleden wordt gekeken, maar waar je beoordeeld wordt op de dingen die je doet. Wanneer ik het over de recyclewinkel heb, heb ik het over ‘mijn winkel’.’’ Johan is nog nooit met zo veel plezier naar zijn werk gegaan als de afgelopen drie jaar. Het werk geeft echt extra vreugde en doel aan zijn leven. “Ik heb hier mijn leven weer op kunnen bouwen.”

IK BEN NU EEN STUK ZELFVERVERZEKERDER

‘’Mijn doel was in eerste instantie om weer terug te komen in de maatschappij. Ik ben binnen Estafette behoorlijk ontwikkelt en ben nu een stuk zekerder van mij zaak. Je voelt je weer gewaardeerd en dat is tot nu toe wel het belangrijkste punt waar Estafette mij in gesteund heeft. Dit vloeit door in heel mijn leven. Zodra ik me goed voel op werk, is mijn privéleven ook beter in balans.’’ Estafette heeft Johan geholpen met ontwikkelen. Johan krijgt veel waardering voor zijn werk en ook meer verantwoordelijkheid. ‘’Na een jaar had ik al de sleutel van het gebouw.’’ Hierdoor werd Johan zelfverzekerder en dat was erg prettig voor hem. Hij heeft zich jaren niet gewaardeerd gevoeld en de verantwoordelijkheid die hij kreeg, is iets wat hem echt heeft geholpen. Johan hoopt in de toekomst mensen te kunnen blijven begeleiden. Hij wil mensen dingen laten doen waar ze goed in zijn. Johan hoopt zo zijn vrijwilligers een stukje zelfwaardering te geven. Hij vindt het belangrijk dat de vrijwilligers zien dat hij gelijk is en niet een leider die boven hen staat.

 

BLIJVEN LEREN

Johan is trots dat hij nu bijdraagt aan een stukje meer omzet. De producten onderzoeken en de waarde bepalen van de producten vindt hij enorm leuk. Hij heeft best veel kennis over de producten en wat het waard is. Johan leert er steeds meer over. ‘’Van fietsen had ik totaal geen verstand. Toen heb ik een keer een oude fiets gekocht en dat was achteraf een uniek modelletje. Ik was nieuwsgierig en ben daarom lid geworden van een Facebook-groep voor antieke fietsen. Na het plaatsen van een foto van de fiets met een bedrag van 25 euro reageerde iemand met: ‘ik bied er 10 keer zo veel voor.’ Toen ging er bij mij een lampje branden.’’ Zo leert Johan erg veel over allerlei soorten spullen. 

KRINGLOOPGELUK: VAN SOMMIGE VONDSTEN WORDT JOHAN ERG GELUKKIG

Johan was eens bij een oud boerderijtje om donaties op te halen voor Estafette. ‘’Er stond een hele grote koperen butler. Nadat ik hem had meegenomen ging ik online wat onderzoek doen. Het beeld stond in Engeland te koop voor 350 pond. Na plaatsing in de winkel was hij snel verkocht!’’ Ook was Johan eens bij een man om weer spullen op te halen. Vooraf had Johan aangegeven dat donkerbruine spullen aan de kant konden worden gezet, omdat die normaal gesproken niet goed verkopen. Totdat hij daar aankwam en toch wat zag tussen de donkerbruine spullen. ‘’Ik zag opeens 4 prachtige stoelen staan. In perfecte staat. ‘Dat bruine spul wil ik wel meehebben’, zei ik.” Na een beetje onderzoek blijkt het een waardevolle set designstoelen van het merk Thonet. “We hebben we de stoelen in de winkel gezet en mensen helemaal uit Venlo zijn geweest om die stoelen op te halen. Gaaf!’’

’ESTAFETTE OOSTERWOLDE IS DE MOOISTE WINKEL!’’

‘’Wij hebben in Oosterwolde een geweldig team en iedereen laat elkaar in hun waarde. Je kan je talenten ontdekken,  daar wordt ook echt wat meegedaan. Je werkt daarbij ook mee aan een circulaire economie. Het is een superplek om te werken en ik heb er erg veel aan gehad, en nog steeds. Ik zie ook om me heen dat mensen met veel plezier hier werken en helemaal opbloeien. Iedereen is heel enthousiast.’’

Johan hoopt bij Estafette te blijven tot zijn pensioen. Daarna wil hij er blijven werken als vrijwilliger. Hij vindt het belangrijk om te blijven werken en druk bezig te blijven. Daarom wil hij eigenlijk nooit meer weg.