Jitty: van P&O adviseur naar assistent voorvrouw

“Naast dat ik heel blij ben met mijn baan hier,  levert Estafette ook echt een bijdrage aan de verduurzaming van de maatschappij"

Jitty Textiel Vintagehoek

Jitty 52 jaar en woonachtig in Giekerk. Hier woont zij met haar vriend en twee zoons. Sinds 1 januari 2020 is zij werkzaam bij Estafette. Hiervoor heeft zij ongeveer 4 maanden vrijwilligerswerk gedaan bij Estafette om daarna door te kunnen stromen van vrijwilliger naar betaalde medewerker.

Als vrijwilliger werkte Jitty één dagdeel op de textielafdeling en één dagdeel bij Jouw Kringloopkast in de Recycle Boulevard Leeuwarden. Na een paar maanden werd zij benaderd met de vraag of ze de slag  zou willen als vaste medewerker op de textielafdeling. Hier is ze werkzaam als assistent voorvrouw en ze begeleidt de vrijwilligers van de afdeling ‘Estafashion’. Ze zorgt dat al het textiel dat binnenkomt gesorteerd en geprijsd wordt en dat de winkel er netjes  voor staat. De overgang van vrijwilliger naar medewerker ging heel natuurlijk, maar was wel een grote verandering. “Als vrijwilliger werkte ik natuurlijk maar één dagdeel op de textielafdeling, dan ben je heel uitvoerend bezig met het binnengekomen textiel. Als medewerker heb je  andere taken. Bijvoorbeeld het organiseren van de planning om te zorgen dat er genoeg mensen zijn, met de styling, maar ook met het wel en wee van de vrijwilligers.”

WERKEN BIJ EEN STICHTING

Voorheen was Jitty P&O (personeel en organisatie) adviseur. Jitty: ”Ik heb bijna 30 jaar als P&Oer gewerkt en lang met veel plezier. Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer genoeg plezier uit mijn werk haalde. De rek was eruit, tijd om te stoppen.” Vervolgens is ze  lang zoekende geweest, ze wist niet goed wat ze wilde in een toekomstige baan. Totdat Estafette bij Jitty in beeld kwam. Ze bezocht de Recycle Boulevard af en toe en was ook altijd al geïnteresseerd in tweedehands spullen en het concept van Estafette. De overgang van klant naar vrijwilliger was dan ook logisch. “De interesse was er, maar ik wilde gewoon ook iets nuttigs doen met mijn tijd.”

Jitty: ”Ik kwam eerst puur als vrijwilliger, zo ben ik hier gewoon ingestapt. Wel met de gedachte dat de mogelijkheid op een vaste aanstelling ook heel leuk zou zijn.” De parttime vacature als assistent voorvrouw de textielafdeling was dan ook een fantastische kans, die ik met beide handen heb aangegrepen.”

EEN WERKDAG OP DE TEXTIELAFDELING

Jitty begint de dag altijd door iedereen even te verwelkomen. “Als we beginnen ga ik eerst even iedereen verwelkomen, een praatje maken met de mensen die dat dagdeel weer aanwezig zijn. Even horen hoe het met ze gaat, of er dingen zijn die ze willen bespreken. Of gewoon  om ‘hallo’ te zeggen. Het is belangrijk om mensen echt te zien, al is dat alleen maar door ‘goedemorgen’ te zeggen.” Bij Estafette wordt gewerkt in dagdelen, zo is er dus ’s ochtends een andere ploeg dan ’s middags. Elke dag is er een andere personeelssamenstelling. Aan het begin van de dag kijkt Jitty naar wat er allemaal moet gebeuren en worden de taken  onder het team verdeeld. Daarna wordt de winkel weer netjes gemaakt en aangevuld. Alles wat de dag ervoor is binnengekomen, gecheckt, gesorteerd  en geprijsd is, mag dan de winkel in.

Het zijn vooral de verschillende soorten mensen die Jitty aanspreken in haar werk. ”Het zijn hier allemaal andere typen mensen en dat maakt het werk en een werkdag heel divers. Zo heb je mensen die een duurzame invulling zoeken voor hun vrije tijd, mensen die wat extra aandacht nodig hebben, of degenen die extra werkervaring op komen doen. Ik vind het heel leuk om ze daar een beetje in te begeleiden en helpen. Kijken wat ze willen en ontdekken wat ze kunnen, zodat ze met die ervaring eventueel - net als ik - weer kunnen doorstromen naar betaald werk.”

WAT BETEKENT ESTAFETTE VOOR JOU?

“Naast dat ik heel blij ben met mijn baan hier, levert Estafette ook echt een bijdrage aan de verduurzaming van de maatschappij. Door het hergebruik van artikelen die nog heel goed zijn en nog prima door iemand anders gebruikt kunnen worden. Als je kijkt naar mijn afdeling alleen al, wordt er zoveel bespaard. De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Soms schrik ik er gewoon van de manier waarop kleding gemaakt wordt en hoeveel water er nodig is om nieuwe kleding te maken. Dit komt ook omdat kleding de afgelopen vijftien jaar een stuk goedkoper is geworden en het meestal niet op een goede manier gemaakt wordt. Het is een soort wegwerpitem geworden. “

“Het is daarom goed dat mensen nadenken over wat ze kopen en wat ze wegdoen. En wat voor mooie dingen er mee gedaan kunnen worden door het lokaal in te brengen bij een inzamelpunt zoals Estafette. Ik vind het heel fijn om te zien dat wij veel kleding een tweede, derde of vierde leven geven, het voor onze vrijwilligers dagbesteding creëert  en dat klanten na hun aankoop er ook weer blij mee zijn. Hier word ik zelf dagelijks weer ook blij van! ”