Nieuw in de Estafette-familie: vrijwilligster Lieke
Leestijd: Geplaatst op: 11-05-2021Nieuw in de Estafette-familie: vrijwilligster Lieke
Regelmatig gaan er nieuwe vrijwilligers aan de slag bij Estafette. Deze keer verwelkomen we graag Lieke, een echte duurzaamheidsfreak en zelf ook groot fan van de Recycle Boulevard. In deze blog vertelt ze iets over zichzelf en wat ze als vrijwilliger gaat doen.
Hallo, ik ben Lieke, 37 jaar jong en moeder van 2 dochters (5 en 9 jaar). Twee jaar geleden verhuisden we vanuit de randstad naar Friesland om zelf een duurzaam huis te gaan bouwen. Een mooi avontuur waar we zeker geen spijt van hebben. Tijdens mijn oriëntatie op Friesland was Omrin een van de eerste bedrijven die ik tegenkwam en al snel volgde de ontdekking van de Recycle Boulevard: wat een heerlijke en inspirerende plek! Ik was al een paar jaar met duurzaamheid bezig - vooral met textiel - en van deze enorme ‘kringloop 2.0’ werd ik direct blij. Ik heb zelfs een mijn bedrijf Studio Stixl gestart om mijn creaties van afgedankt textiel te verkopen. Zo maakte ik eerder kussens van gordijnstalen, vlaggen van oude zeilen en tassen van vlaggendoek. Door onze verhuizing heb ik dit op een laag pitje gezet (mijn werkplaats aan huis moet nog gebouwd worden).
Werk aan de winkel
Toen ik vorig jaar weer wilde gaan werken, viel het flink tegen dat solliciteren niet zo makkelijk ging. Het was vooral lastig om na een afwijzing weer verder te gaan, maar uiteindelijk wel erg leerzaam: het maakt niet uit hoe vaak je valt, maar hoe vaak je weer op staat. Begin dit jaar besloot ik een open sollicitatie bij Omrin te doen. Hoewel er niet direct een betaalde functie was, werd er wel met veel enthousiasme gereageerd door Estafette manager Stéphanie. Of ik open stond voor een vrijwilligersfunctie bij de afdeling communicatie. Met zoveel Estafette recyclewinkels en enthousiaste talentvolle vrijwilligers is er nog veel werk aan de winkel om alle mooie verhalen naar buiten te brengen. Na een paar e-mails en een kennismaking kroop Estafette al langzaam onder mijn huid en kon ik niet anders dan aan de slag gaan met blogs, foto’s en wie weet een leuke vlog-serie. Inmiddels heb ik al een dagje meegedraaid met collega-vrijwilligster Coby in het Estafashion atelier, maar daarover in een volgende blog meer.
Tweedehands kleding: goed voor jezelf en de toekomst
Dan nog iets over tweedehands kleding, iets waar ik afgelopen jaren steeds groter fan van ben geworden. Naast dat het je portemonnee en de toekomst kan helpen, is het ook heel goed voor je praktische vaardigheden. Want het gebeurt iedere kringloopliefhebber wel eens: heb je dan eindelijk een paar toffe kledingstukken gevonden, dan is de kans aanwezig dat het toch net niet klopt: net te groot, verkeerde kleur of toch wat saai. Dan is het tijd om je handen te laten wapperen: pak die schaar, naald, draad, verf en andere hulpmiddelen en maak je outfit helemaal naar jouw maat en wens. Of neem dat oude gordijn of die retro wollen deken met toffe print mee en maak iets anders van. Zeker nu de circulaire economie groeit, worden dit soort praktische vaardigheden steeds belangrijker. Dat geldt niet alleen voor textiel, maar ook voor veel andere dingen zoals meubels en electronica. Door iets te (laten) repareren of vermaken, gaat het langer mee, weet je hoe het in elkaar zit en heb je niks nieuws nodig.
En heb je deze vaardigheden (nog) niet)? Spreek je sociale vaardigheden aan en zoek iemand in de buurt die dit wel kan. De gemiddelde naai(st)er die ik ken wordt juist enthousiast om een ander te helpen. Of zoek in de buurt naar een leuke naaicursus, maar pas wel goed op: het naaivirus is erg besmettelijk!
PS: ik snap het wanneer je nu opeens ook iets voor Estafette wilt betekenen of bij de Estafette-familie wilt horen. Geen probleem, er is genoeg plek voor leuke mensen. Kijk maar eens in dit overzicht met uiteenlopende vrijwilligersvacatures.