Bedrijven en Maatschappelijke organisaties
De Eethoek
In de Recycle Boulevard serveert De Eethoek heerlijke koffie en verse broodjes. De broodjes, soepjes en taartjes worden bereid zonder verspilling van voedsel. In het team werken o.a. statushouders die op deze manier werkervaring opdoen en mensen in een reintegratietraject. De gastvrouwen hebben jaren ervaring in de Leeuwarder horeca en staan je graag te woord.
- De Eethoek is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
- Huur je een vergaderruimte bij de Recycle Boulevard? Dan kan De Eethoek de catering verzorgen. Je huurt de ruimte al voor €40,- euro per dagdeel. Interesse? Mail voor het huren van de ruimte naar info@estafetterecyclewinkels.nl en voor de catering naar info@deeethoekcatering.nl.
A House of Happiness maakt gordijnen van reststof
Ook A House of Happiness is één van deze duurzame ondernemers bij de Recycle Boulevard, in samenwerking met designer Louise Cohen. Een selectie van de collectie gordijnen vind je op de Recycle Boulevard, namelijk de ‘upcycle’ gordijnen. Als grondstof voor deze unieke gordijnen worden de snijresten van 100% nieuw geproduceerde stoffen gebruikt. De stoffen worden handmatig geselecteerd en ambachtelijk verwerkt tot bijzondere op maat gemaakt gordijnen. Daaranaast worden ook restant gordijnen en woonkussens gemaakt van afvalstof hier verkocht.
COA AZC Sint Annaparochie en - Drachten stimuleren integratie en participatie voor statushouders
Door acties in en samen met de maatschappij zorgen ze ervoor dat de nieuwkomers op allerlei manieren meedoen in die maatschappij. Tuintje onderhouden of verfprojecten oppakken voor mensen die dit niet kunnen, kado's brengen bij eenzame ouderen in het verzorgingstehuis, of spullen repareren van mensen uit de buurt in het Repair Café. Zo staan de bewoners midden in de maatschappij, leert de maatschappij de mens zien in plaats van ‘de asielzoeker’ en werken de bewoners aan een zinvolle dagbesteding, zelfwerkzaamheid, het opbouwen van een sociaal netwerk, wennen ze aan gewoontes en vrijwilligerswerk en activiteiten die mogelijk leiden naar werk. In onze winkel in Sint Annaparochie is een ‘shop-in-shop’ met de handgemaakte of gerestylede producten. Deze zijn gemaakt van afvalstromen uit de winkel, door de vaardige handen van de bewoners daar. En de bewoners van Drachten maken voor ons de houten kasten voor de inrichting van de nieuwe recyclewinkel in Burgum.
L.A.P. Atelier helpt slachtoffers van geweld een nieuwe toekomst opbouwen
L.A.P. Atelier staat voor Liefde, Aandacht en Progressie. In het leerbedrijf wordt slachtoffers van geweld de kans geboden om te werken aan een nieuwe toekomst, waarin ze sociaal en economisch zelfredzaam zijn. L.A.P. doet dit door het opbouwen van werknemersvaardigheden en zelfvertrouwen bij de deelnemers. Ze worden zoveel mogelijk begeleid en gestimuleerd om weer de stap te zetten naar een baan op de arbeidsmarkt. In het atelier wordt gebruik gemaakt van de restmaterialen vanuit de gordijnindustrie. Door de grote productie, blijft er regelmatig kwalitatief goede textiel over. Deze tovert het atelier weer om tot mooie, hippe en bovenal duurzame vlaggenlijnen en tassen. L.A.P. Atelier is opgericht door A House of Happiness en Fier.
Wurkjouwer (Pastiel) laat talenten bloeien
Voor de winkels in Leeuwarden en Sneek maakt Wurkjouwer prachtige, stoere woonitems voor de verkoop, gemaakt van afval dat anders in de container zou belanden. De organisatie laat mensen hun talenten (weer) ontplooien door creatieve activiteiten aan te bieden, in onder andere een fietsenmakerij, een moestuin en een meubelwerkplaats. Mensen met verschillende achtergronden worden gestimuleerd een plekje in het reguliere bedrijfsleven te krijgen. Wurkjouwer voert ook werkzaamheden uit voor het WMO-loket.
Werkpro d'Ambacht verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt
Werkpro d'Ambacht is activerings- en dagbestedingsproject dat meubels levert met een industriële twist. De meubels worden vervaardigd uit afval, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. D'ambacht geeft met gerichte vakkennis de steun in de rug die nodig is om die afstand te verkleinen. Medewerkers ontwikkelen ondertussen ook hun sociale en werknemersvaardigheden.
Stjoer zorgt voor goed werkende computers
Stichting Stjoer controleert alle computers en bijbehorende materialen die bij de Recycle Boulevard binnenkomen. De vrijwilligersorganisatie is soms ook aanwezig om op locatie reparaties uit te voeren. Stjoer is een vrijwilligersorganisatie in Friesland, waar mensen werken met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid. Denk aan mensen die eenzaam zijn of ervaring hebben met een burn-out of een depressie. Door vrijwilligerswerk te doen, werken zij aan hun herstel en persoonlijke ontwikkeling.
Wasgoed.com geeft witgoed een tweede leven
Wasgoed.com is gespecialiseerd in het refurbishen van gebruikt maar hoogwaardig witgoed. Ze verkopen wasmachines, drogers en koelkasten met 3 maanden garantie (inclusief reparatie op locatie in die periode) in de Recycle Boulevard in Leeuwarden. En dat voor hele fijne prijsjes. Ook maken ze hele geinige upcycle-items van oude wasmachineonderdelen. Denk aan wastrommellampen en – plantenbakken en zelfs vuurkorven. Ook te koop bij ons! Niet alleen zijn de machines van Wasgoed.com energiezuinig, ze vinden ook duurzaamheid in hun werkproces belangrijk. Zo recyclen ze al hun verpakkingsmateriaal maximaal. Het piepschuim gaat bijvoorbeeld naar een bedrijf die deze hergebruikt om te isoleren en alle oud papier gaat naar Cambuur. Bovendien zetten ze zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een vak te leren
Yesterday's Vinyl recyclet op een duurzame manier muziek
Yesterday Vinyl maakt klokken van oude LP's. Het gaat hier om langspeelplaten die geen enkele verzamelaar wilt hebben en die dus gered zijn van de afvalberg. Door het kopen van deze klok help ook jij dus bij een beter milieu! Natuurlijk ontstaat er afval bij het maken van een klok. Er moet immers een vorm gemaakt worden waarbij delen van de plaat weggehaald worden. Dit afvalmateriaal is gelukkig geen verloren materiaal bij Yesterday's Vinyl. Zij verzamelen dit materiaal om deze in de toekomst weer te kunnen gebruiken voor nieuwe producten. Dit maakt Yesterday's Vinyl een maatschappelijk verantwoorde onderneming die streeft naar een Zero Waste productie. Naast het hergebruiken van de langspeelplaten zijn ook de uurwerken met de ISO 14001 norm gecertificeerd. Dit houdt in dat doormiddel van een milieuzorgsysteem de milieurisico’s van de bedrijfsvoering beheerst en indien mogelijk verminderd zullen worden.
Lifemaster tovert oude producten om tot nieuwe en verassende items
Lifemaster is een sociale onderneming waar mensen werkervaring opdoen. Ze toveren oude producten om tot nieuwe en verassende items, recyclen en upcyclen dus, die verkocht worden op het duurzame ondernemersplein in de Recycle Boulevard in Leeuwarden. Op deze manier leveren ze samen met Estafette een zinvolle bijdrage aan de circulaire economie. Alle producten zijn met zorg gemaakt door individuele deelnemers en worden gecontroleerd op veiligheid.
Online Projectvloer
De duurzame vloerkleden van Online Projectvloer te koop zijn in al onze 7 winkels zijn gemaakt uit tapijtrestanten en afgewerkt met gerecyclede garens. Ze worden door mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt genaaid. Bovendien worden de restanten die hiervan nog overblijven verwerkt in tuinmeubilair. Echt alles wordt hergebruikt!
Healthy Seasocks red de zee door sokken van oude visnetten te maken
Met de zachte en comfortabele sokken van Healthy Seas Socks aan je voeten red je de zee! Healthy Seas Socks worden namelijk deels gemaakt van oude visnetten. Deze zogenaamde ghost nets worden achtergelaten of verloren in de oceaan. Door ze op te duiken krijgen koralen weer de kans om op de bodem te groeien, blijven zeedieren er niet in hangen en voorkomen we extra plastic soep. In samenwerking met het Healthy Seas initiatief halen ze ghost nets uit de oceaan en transformeren ze dit tot geregenereerd nylon. Healthy Sea Socks combineert het geregenereerde nylon met 100% biologisch GOTS katoen. Zo verandert een ogenschijnlijk simpele sok in een effectief middel om makkelijk en snel bij te dragen aan een betere wereld. Doorgeven wordt zo heel erg simpel :). De duurzame sokken zijn te koop in alle Estafette recyclewinkels in Friesland.